Hodnocení výskytu dávivého kašle v Jihočeském kraji v období 2005 - 2010. - Hassmann, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2011)
Celoplošná vakcinace proti dávivému kašli probíhá od 40.-50. let minulého století. U nás se začalo očkovat v roce 1958. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že na světě onemocní pertussí 20-30 milionů lidí za rok. Nemocní z rozvojových zemí tvoří 90 %. Na dávivý kašel zemře zhruba 200 000-300 000 lidí ročně, z toho je až 85 % dětí do 2 let. Protože jediným zdrojem bakterie Bordetella pertussis je člověk, tak je vhodným adeptem na eliminaci. Proto vznikl ambiciózní plán WHO snížit incidenci dávivého kašle do roku 2000 pod 0,1/100 000 obyvatel. Tento plán se ovšem nepodařilo dlouhodobě naplnit žádné zemi a od 80. let 20. století můžeme téměř po celém světě pozorovat stoupající trend onemocnění ve všech věkových skupinách. Na závažnost tohoto problému poukazuje zařazení dávivého kašle mezi tzv. ?emerging infectious diseases? neboli znovu se objevující onemocnění. Kam se zařazují onemocnění, jejichž incidence se zvyšuje v posledních desetiletích a které se mohou stát významným zdravotním problémem v blízké budoucnosti. V případě dávivého kašle zůstává nejúčinnější prevencí vysoká proočkovanost populace, a to zejména dětí. Teoretická část diplomové práce shrnuje současné poznatky o dávivém kašli. V praktické části jsem se zaměřil na incidenci a vývoj onemocnění v Jihočeském kraji v období 2005-2010, s ohledem na jednotlivé věkové skupiny. Z výsledků vyplývá, že v Jihočeském kraji měla incidence stoupající tendenci. Nejvyšší incidence pak byla ve věkové skupině 10-14 let. Dále jsem si kladl za cíl porovnat incidenci Jihočeského kraje s ostatními kraji ČR. Jihočeský kraj se ve sledovaném 6letém období zařadil mezi kraje s nejvyšší incidencí.
Hacking cough occurance evaluation in South Bohemia region in 2005 - 2010.
Keywords: ČR Jihočeský kraj Incidence Očkování Parapertusse Pertusse; Czech Republic South Bohemian Region Incidence Vaccination Parapertussis Pertussis