Bohuslava Rajská - Šarounová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své diplomové práci se zajímám o Antonii Reissovou, druhou manželku básníka Františka Ladislava Čelakovského a zakladatelku prvního veřejného vzdělávacího ústavu pro dívky, která od 30. let začala používat vlastenecký pseudonym Bohuslava Rajská. Kromě Antonie Reissové jako historické postavy, která svou prací přispěla k emancipaci žen, a tím alespoň nepatrně zasáhla do mohutného proudu dějin, mě bude zajímat i to, jak se měla chovat (a chovala) žena doby předbřeznové, která byla, tak jako Bohuslava Rajská, veřejně činná. Dále se budu ptát, jaká činnost se od ní očekávala a jakým způsobem měla přispět k emancipaci českého národa. Na Bohuslavu Rajskou se tedy budu dívat z genderového aspektu, přičemž kategorii gender chápu jako sociálně a kulturně vymezené pohlaví jedince.
Bohuslava Rajská
Keywords: Bohuslava Rajská; Antonie Reissová; Bohuslava Rajská; Antonie Reissová