Výnos, riziko a likvidita investičních možností - Kolářová, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce věnující se tématu výnosu, rizika a likvidity investičních možností je rozdělena na dvě části, a to na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se opírá o důkladné prostudování odborné literatury. Pozornost je nejprve zaměřena na vymezení a charakteristiku investic, poté je objasněna problematika finančního trhu a jeho segmentů. Následující kapitola pojednává o investičních strategiích a racionální tvorbě investičních portfolií. Teoretickou část uzavírá popis vybraných možností individuálního a kolektivního investování. Praktická část práce se zpočátku věnuje charakteristice dvou odlišných typů investorů A a B a tvorbě jejich individuálních rizikových profilů. K této části je využita metoda nestrukturovaného rozhovoru se dvěma nezávislými investory. Posléze je čtenář seznámen s vybranými možnostmi kolektivního investování a s jejich vyhodnocením z hlediska výnosnosti, rizikovosti a likvidity. K tomu slouží metoda analýzy dat získaných z webových stránek vybraných investičních společností. Data jsou zpracována v rámci aplikace Microsoft Excel pomocí vybraných funkcí. Výsledkem praktické části je doporučení optimálních investičních strategií v podobě sestavení a zhodnocení modelových investičních portfolií pro každého z investorů A a B.
Yield, risk and liquidity of investment possibilities
Keywords: investice; investiční možnosti; podílový fond; investiční strategie; investment; investment possibilities; mutual fund; investment strategy