PLAKÁTOVÁ A ILUSTRAČNÍ TVORBA EMILA WEISSE V ČECHÁCH - Adamec, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se věnuje grafické tvorbě Emila Weisse z doby před jeho emigrací do zahraničí na začátku druhé světové války. Ilustrační tvorba doprovázela Weisse celým životem, ale jeho zásadní tvůrčí činnost v Čechách byla tvorba reklamních plakátů. První plakáty pochází už ze samého začátku republiky. Vrcholu své práce pro významné reklamní agentury či pro svou klientelu Weiss dosáhl ve 30. a 40. letech 20. století. Jeho plakáty ovlivnily reklamní prostor pražského světa módy a nesou čitelnou stopu umělcova originálního přístupu. Vedle Weissovy ilustrační a plakátové tvorby bakalářská práce přibližuje vývoj českého moderního plakátu a reklamu tehdejší doby ve vztahu k Weissově dílu.
Posters and Illustrations by Emil Weiss in Bohemia
Keywords: Emil Weiss; plakát; ilustrace; reklama; Praha; Emil Weiss; poster; illustration; advertising; Prague