Odborné francouzsko-české překladové slovníky a terminologické databáze - historie a současný stav. - Jodlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním cílem této diplomové práce je výzkum odborných francouzsko-českých překladových slovníků a glosářů, a rovněž francouzsko-českých terminologických databází. V teoretické části jsou definovány a poté blíže představeny lingvistické pojmy, které jsou tematicky spojeny s naší diplomovou prací. Jsou jimi lexikografie, terminologie, termíny a terminografie. Hlavní pozornost je věnována terminografii a zejména sestavení odborného dvojjazyčného slovníku. Praktická část se nejdříve věnuje výzkumu odborných francouzsko-českých překladových slovníků a glosářů. Tento výzkum je rozdělený do dvou hlavních částí. V první části jsou detailně popsány tituly vydané ve 21. století, a ve druhé části jsou popsány tituly vydané od konce 19. století do konce 20. století. Dále se tato část věnuje výzkumu francouzsko-českých terminologických databází, které jsou dostupné pro běžné uživatele.
Specialized French-Czech dictionaries and terminology databases - History and current state.
Keywords: lexikografie; terminografie; termín; slovník; odborný slovník; terminologická databáze; lexicography; terminography; terme; dictionary; specialized dictionary; terminological database