Asociační analýza vybraného lokusu ovlivňujícího technologickou jakost kravského mléka - Nováková, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce vznikla ke studiu vlivu mléčného proteinu betalaktoglobulinu na syřitelnost mléka. Na základě polymorfismů v -laktoglobulinovém genu (BLG) byly stanoveny metodou PCR-RFLP genotypy AA, AB a BB u 730 dojnic. Výsledky analýzy genotypů ukazují, že ve zkoumané populaci jsou heterozygoti AB přibližně jedenáctkrát četnější než homozygoti BB a třicetkrát častější než homozygoti AA. Frekvence alely A byla 0,4732 a pro alelu B 0,5268. Celkem u 429 vzorků byl analyzován vliv genotypů BLG na znaky produkce mléka. Pouze u jedné skupiny dojnic z farmy Sedlec se podařilo nalézt statisticky průkazný vliv alely B na procentuální zastoupení bílkovin a na celkové množství bílkovin. Alela B byla spojena s nižšími hodnotami těchto parametrů. U žádného jiného měření nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl ovlivněný genotypy či alelami genu BLG. V této práci bylo testování syřitelnosti metodou měřením času sýření a jogurtovým testem provedeno zatím u 51 vzorků. Výsledky ukazují, že genotypy BLG neměly statisticky významný vliv na čas sýření. Ve výsledcích jogurtového testu se projevil vliv genotypů, p-hodnota je nižší než zvolená hladina významnosti = 0,05. To by mohlo znamenat, že genotyp AB je spojen s vyšší kyselostí mléka. Avšak výsledky mohly být ovlivněny nižší četností souboru.
Association analysis of the selected locus influencing the technological quality of cows' milk
Keywords: mléčný protein; genetický polymorfismus; betalaktoglobulin; BLG; milk protein; genetic polymorphism; betalactoglobulin; BLG