Diverzita epilitických mikroorganismů schopných rozpouštění fosforu v suťových polích v povodích Tatranských ples - Pávková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá bakteriemi žijícími na povrchu kamenů v povodí čtyř ples ve Vysokých Tatrách. Cílem práce bylo zjistit, jestli se na povrchu kamenů v povodí ples ve Vysokých Tatrách nachází bakterie schopné rozpouštět anorganické fosforečnany, uvolňovat do svého okolí rozpustné formy fosforu, a tak přispívat ke zvyšování koncentrace fosforu v plesech. Bakterie byly izolovány a následně inkubovány. Byla měřena produkce organických kyselin, fosforu a změna pH v médiu.
Diversity of phosphate solubilizing epilithic microorganisms in catchment area of lakes in Tatra mountains
Keywords: Bakterie rozpouštějící fosforečnany; organické kyseliny; ledovcová jezera; Vysoké Tatry; eutrofizace; epilitické bakterie; zvětrávání; klimatická změna; apatit; rozpouštění fosforu; Phosphate solubilizing bacteria; Organic acids; Glacial lakes; High Tatras; Eutrophication; Epilithic bacteria; Weathering; Climate change; Apatite; Phosphorus solubilization