Jazyková analýza barokního kázání - Hipská, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
V diplomové práci Jazyková analýza barokního kázání se zabývám morfologickou rovinou barokního kázání Karla Václava Černého Medotekoucí sláva na hůře Libanu z roku 1727. Diplomová práce je pokračováním mé bakalářské práce, která byla zaměřena na syntaktickou rovinu kázání. Kromě toho obsahovala pojednání o době barokní a o svatém Janu Nepomuckém. Proto tyto informace v diplomové práci již neuvádím. Diplomová práce je založena jen na výzkumu gramatických prostředků užitých v textu, jelikož s ohledem na rozsah nebylo možné zaměřit práci ještě na lexikální a stylistickou rovinu. Teoretickým východiskem jsou pro mne mluvnice současné i historické. Excerpcí získané slovní druhy třídím a zaměřuji se na jejich příznakové rysy. Vše se snažím dokládat příklady, které jsem v textu vyhledala. Cílem této diplomové práce je porovnat dobové barokní gramatické prostředky s prostředky současné češtiny.
Linguistic analysis of a Baroque Homily
Keywords: baroko; gramatické prostředky; současné a historické mluvnice; slovní druhy; příznakové rysy; Baroque; grammatical means; the present and the historical grammar books; word classes; characteristic features