Ověření (verifikace) referenčních mezí základních biochemických vyšetření - Blažková, Helena (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem mé bakalářské práce je praktická aplikace postupu, kterým se dle doporučené odborné literatury ověřují (verifikují) v klinické praxi používané referenční meze/ intervaly (RI) uváděné výrobcem či jinou dárcovskou laboratoří. Cílem verifikačního postupu je zjistit, že RI stanovený jinde či převzatý z výzkumu, je v praxi konkrétní zdravotnické laboratoře použitelný, a to se smysluplnou spolehlivostí a s použitím relativně malého počtu referenčních individuí (n = 20). K ověřování bylo použito dat celkem 20 rutinních klinicko-biochemických metod. Z této práce vyplývá, že výběr referenčních jedinců je lepší provádět pomocí smysluplných diagnostických celků a zařazovat do výběru pro konkrétní referenční mez pouze jedince, u nichž byly v případě diagnosticky sdružených analytů a priori dosaženy fyziologické hodnoty.
Verification of the reference limits of basic biochemical examinations.
Keywords: Referenční distribuce; referenční jedinec; referenční hodnota; referenční mez/interval; referenční populace; referenční výběr; Reference distribution; Reference individual; Reference value; Reference limit / interval; Reference population; Reference sample group