Územní polarita socioekonomické diferenciace Slovenska - Holakovský, Josef (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá územní polaritou socioekonomické diferenciace Slovenska na základě aplikace prostorové analýzy vybraných ukazatelů. Hlavní cíl spočívá v identifikaci stěžejních determinantů spolupodílejících se na vzniku regionálních disparit. Indikátory jsou klasifikovány podle povahy do tří jednotlivých kategorií na ekonomickou, sociální a ostatní. Ke sledovaným ukazatelům patří např. hrubý domácí produkt (HDP), míra nezaměstnanosti, rozvodovost či religiozita. Finální výsledky ztělesňují hlavní determinanty profilující územní diferenci a současně vymezují míru územní polarity.
Territorial polarity socio-economic differentiation Slovakia
Keywords: územní polarita; socioekonomická diferenciace; regionální disparity; střední Evropa; Slovensko; indikátor; determinant.; spatial polarity; socioeconomic differentiation; regional disparity; Central Europe; Slovakia; indicator; determinant.