Náhrada škody způsobená trestným činem - Másilková, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá systémem náhrady škody způsobené trestným činem. Každý občan se stal nebo je potenciální obětí trestného činu, při němž dochází k poškození majetku, či újmě na zdraví. Celý proces domáhání se náhrady způsobené škody je velice zdlouhavý. Oběť trestného činu je v mnoha případech, kdy se v podstatě pouze snaží domoci spravedlnosti, vystavena většímu psychickému nátlaku než samotný pachatel. Je-li při spáchaném trestném činu přítomna i újma na zdraví, je oběť vystavená dalším faktorům, jako je dlouhodobá pracovní neschopnost, která může vést až v invalidní důchod, a v neposlední řadě snížení společenského uplatnění. Náhrada škody je přiznána v trestním řízení pouze v případě majetkové újmy, kterou lze vyjádřit v penězích, proto se v naprosté většině musí oběť jako žalobce domáhat přiznání náhrady škody v civilním řízení, kde se opět setkává s pachatelem, podstupuje znalecké posudky a v neposlední řadě musí vynaložit finanční sumu spojenou se zahájením řízení, a vypracováním znaleckého posudku. Většina těchto soudních řízení končí tím, že žalobci je přiznána jen nepatrná částka s porovnáním s jeho stavem.
Damages caused by criminal act