Serologická diagnostika klíšťové encefalitidy ve Fakultní nemocnici Plzeň. Porovnání výskytu onemocnění klíšťovou encefalitidou v roce 2011 a v roce 2016. - Kohoutová, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Klíšťová encefalitida (KENC) je zánětlivé virové onemocnění přenášené na člověka infikovanými klíšťaty rodu Ixodes ricinus, která mají virus obsažený ve slinách. Původcem onemocnění je RNA virus z čeledi Flaviviridae. Virus patří mezi arboviry. Nejspolehlivější preventivní ochranou proti tomuto onemocnění je očkování. Tato bakalářská práce je věnována problematice onemocnění klíšťovou encefalitidou v Plzeňském kraji. K porovnání výskytu tohoto onemocnění byly použity dva soubory pacientů, a to v roce 2011 a 2016. Informace o pacientech s potvrzeným onemocněním KENC v roce 2011 byly čerpány z laboratorního informačního systému Open Lims na úseku virologie Ústavu mikrobiologie Fakultní nemocnice (FN) Plzeň. Pacienty, kterým byla v roce 2016 potvrzena klíšťová encefalitida, jsem diagnostikovala metodou Enzymové immunosorbent assaye (ELISA) na průkaz protilátek. ELISA je rutinní diagnostickou metodou, kterou jsou detekovány protilátky proti KENC v jednotlivých třídách. Oba soubory jsou hodnoceny podle stejných kritérií, je zmapován trend výskytu onemocnění KENC se zaměřením na kalendářní měsíce, věkové kategorie a pohlaví nemocných v letech 2011 a 2016. Zároveň jsou zjištěná data za oba kalendářní roky mezi sebou porovnána. Z dosažených výsledků vyplývá, že onemocnění má přímou souvislost se sezónním výskytem, postihuje především dospělé osoby ve vyšších věkových kategoriích, zároveň převažuje u mužů. Výsledky z obou pacientských souborů se serologicky prokázanou KENC rovněž korelují s výsledky v systému EPIDAT za kalendářní rok 2011 a 2016.
The serological diagnostics of the tick-borne encefalitis in the University Hospital in Pilsen. The comparison of the tick-borne encefalitis occurance between the year 2011 and 2016.
Keywords: Klíšťová encefalitida; enzymová immunosorbent assay; arboviry; flaviviry; Imunoglobulin třídy M; Imunoglobulin třídy G; Fakultní nemocnice; Tick-borne encefalitis; enzyme immunosorbent assay; arboxiruses; flavivirus; antibodies IgM; antibodies IgG; University Hospital