Perspektivy pěstování a využití čiroku a prosa v podmínkách ČR - Trojáková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo shrnutí poznatků o pěstování a možnostech využití čiroku a prosa v podmínkách České republiky. Botanická charakteristika, požadavky na prostředí, ošetřování během vegetace rostliny prosa a čiroku. Sklizeň a posklizňová úprava plodiny a její využití potravinářské, průmyslové a pro krmné účely. Proso je skromná plodina, přinášející dobrý uskutečnitelný výnos, rozšiřuje plodinovou a potravinářskou škálu. Čirok obohacuje osevní postupy pro zachování půdní úrodnosti a je zajímavou alternativou silážní kukuřice na orné půdě v České republice.
Prospects of the cultivation and the use of sorghum and millet in the Czech Republic
Keywords: proso; čirok; využití; botanická charakteristika; požadavky na prostředí; agrotechnika; millet; sorghum; use; botanical characteristics; environmental; agricultural engineering