Kreativní účetnictví - účetní a daňové aspekty českého a mezinárodního účetnictví - Pejšová, Radka (Jihočeská univerzita, 2009)
Finanční účetnictví představuje hlubokou pokladnicí informací, která by měla poskytovat pravdivé informace o dané společnosti. Účetnictví má mnoho podob a jednou z ní - kreativní - se zabývá právě tato diplomová práce. Pod pojmem ''kreativní účetnictví'' je myšleno zneužívání účetních a auditorských zpráv o skutečném stavu společnosti a následné poskytování nepravdivých informací. Možnou cestu regulace ''kreativního účetnictví'' představuje proces harmonizace účetnictví. V rámci tohoto procesu existuje snaha vytvořit jednotný ucelený systém, jež bude srozumitelný pro všechny a zároveň umožní poskytnout věrný a pravdivý obraz účetnictví. Cílem této práce je zhodnocení ČÚL a IFRS v situacích umožňujících praktikování ''kreativního účetnictví'', které povede k závěru, jak může rozdílné vykazování ovlivnit výši hospodářského výsledku.
The creative accounting - Accounting and tax aspects of the Czech and international accounting
Keywords: Kreativní účetnictví; Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS); Česká účetní legislativa (ČÚL); harmonizace a regulace účetnictví; účetní podvody; účetní závěrka.; The creative accounting; International Financial Reporting Standards (IFRS); the Czech accounting legislation (ČÚL); accounting regulation and harmonization; accounting cheats; final accounts.