Preference barev a rysy osobnosti - Hanusová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na preferenci barev a osobnostní rysy. Jsou zkoumány souvislosti těchto dvou fenoménů na podkladě Pětifaktorového modelu osobnosti a barvové metody Kvinternocolor. Práce je rozdělala na teoretickou a empirickou část. Teoretická část se skládá ze dvou hlavních kapitol. První obsahuje téma osobnost. Je popisováno, co je to osobnost a čím je ovlivněna. Pojednává také o modelu osobnosti Big Five s pěti dimenzemi, které obsahuje osobnostní dotazník NEO-P-IR využívaný v praktické části. Druhá kapitola je celá o barvách. Obsahuje informace o tom, co to barva je i jak je vnímána člověkem. Především se ale jedná o psychologii barev s důrazem na barvovou preferenci. V závěru je popisována metoda Kvinternocolor používaná v Ateliéru arteterapie v Českých Budějovicích. V praktické části jsou porovnávány protilehlé póly pěti osobnostní rysů Big Five z hlediska barvové preference, která je zjišťována metodou KTC. Na padesáti respondentech jsou zkoumány tendence k určité preferenci barev u jednotlivých osobnostních rysů.
Colour preferences and personality traits
Keywords: Barva; osobnost; psychologie barev; preference barev; Big Five; KTC; Color; personality; color psychology; color preferences; Big Five; KTC