Dezinfekce zdravotnických prostředků v ošetřovatelské praxi v rámci praxe založené na důkazech - Krause, Martin; Dolák, František (Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2018)
Infekce spojené se zdravotní péčí jsou stále aktuální problematikou ve většině zdravotnických zařízení na národní i mezi-národní úrovni. Zdravotnické prostředky určené k opakovanému použití se mohou podílet na přenosu infekcí spojených se zdravotní péčí. Účinnou prevencí v této oblasti je provádění jejich dezinfekce a vyhledávání nových alternativních metod v prevenci infekcí spojených se zdravotní péčí. Všeobecné sestry představují význam-nou součást při poskytování bezpečné zdravotní péče. Přehledový článek se zabývá zmapováním aktuálních doporučení a zjištěním klinicky relevantních míst v oblasti provádění dezinfekce zdravot-nických prostředků. Kvalitativním přehledem byly získány relevantní informace s využitím metody review a syntéza. Ze získaných informací z českých a zahraničních zdrojů, včetně legislativních zdrojů, vyplývá řada oblastí, které je nezbytné dodržovat při provádění dezinfekce opakovaně používaných zdravotnických prostředků.
Disinfection of Medical Devices in Nursing Practice as Part of Evidence-Based Practice
Keywords: dezinfekce; Demingův cyklus; infekce spojené se zdravotní péčí; ošetřovatelství; prevence; zdravotnický prostředek; disinfection; Deming cycle; healthcare-associated infections; medical device; nursing; prevention