Sexuální výchova na druhém stupni ZŠ - Strnadová, Romana (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá sexuální výchovou s primárním zaměřením na 2. stupeň ZŠ. Práce se skládá ze dvou částí. V teoretické části se nachází podrobná definice sexuální výchovy, historický kontext z hlediska pohledu na lidskou sexualitu, historické pojetí a současný stav sexuální výchovy v České republice. Zároveň práce zahrnuje ukotvení sexuální výchovy v rámci kurikulárních dokumentů, motivy a způsoby samotné realizace sexuální výchovy ve škole, principy, cíle, podmínky, ale také i aktivizační metody, témata, přístupy k sexuální výchově ve světě, v neposlední řadě i spor mezi zastánci a odpůrci o realizaci sexuální výchovy ve škole a preventivní programy. Praktická část bakalářská práce se věnuje přístupům pedagogů, kteří sexuální výchovu vyučují v rámci své aprobace na 2. stupni ZŠ.
Sex education in lower secondary school
Keywords: sex; výchova; sexuální výchova; výzkum; prevence; druhý stupeň; sex; education; sexual education; research; prevention; lower secondary education