Význam skryté skutečnosti u E.A. Poea a Iry Levina - Ambrůžková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Náplní diplomové práce bude srovnávací analýza vybraných hororových příběhů Edgara Allana Poea a Iry Levina. Samotnému zkoumání skryté skutečnosti bude předcházet stručné seznámení se s vývojem anglického a amerického gotického románu. Význam zdánlivé vnější skutečnosti a skutečnosti skryté bude zkoumán ve vztahu k charakteristice postav. Významu a úloze prostředí, hlavně pak symbolice tajemného uzavřeného prostoru, bude věnována pozornost v druhé části analýzy. Postavy a prostředí budou zároveň zkoumány jako hlavní zdroje nejistoty a celkového napětí u vybraných příběhů.
The Role of Hidden Reality in E.A. Poe and Ira Levin
Keywords: skrytá skutečnost; zdánlivá vnější skutečnost; chrakteristika postav; úloha prostředí; nejistota; manipulace; hidden reality; apparent external reality; characteristics of the protagonists; the role of setting; uncertainty; manipulation