Uherské bojiště v letech 1716-1717 očima Jiřího Oliviera Wallise - Řezáčová, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje historii tureckého nebezpečí a obrazu Turka v očích obyvatel habsburské monarchie. Z heuristického hlediska vychází z badatelsky doposud opomíjené korespondence Jiřího Oliviera Wallise se svým bratrem Františkem de Paula z let 1716 a 1717. Cílem práce je zrekonstruovat válečnou každodennost v bitvách u Petrovaradínu, Temešváru a Bělehradu.
Hungarian battlefield in the years 1716-1717 through the eyes of Jiří Olivier Wallis
Keywords: Jiří Olivier Wallis; válečnictví; 1716-1717; Petrovaradín; Temešvár; Bělehrad; válečnická každodennost; obraz Turka; George Olivier Wallis; warfare; 1716-1717; Petrovaradin; Timisoare; Belgrade; warfare everydayness; Turk image