Pocit opuštěnosti a sebeodcizení jako důsledek poruchy primárního vztahu. Pohádka o železných kamnech v arteterapii. - Marková, Vladislava (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá narcismem, který vzniká v raném dětství jako důsledek emočního strádání dítěte ve vztahu s matkou nebo jinou pečující osobou. Cílem práce je poskytnout náhled na problematiku nevydařeného primárního vztahu zejména prostřednictvím termínů opuštěnost a sebeodcizení. Práce uvádí některá specifika terapeutického zacházení s ranou poruchou a zaměřuje se na využití pohádkového příběhu v arteterapii. V práci jsou zařazeny obrázky ze tří typů artetera-peutického terénu.
Sense of Loneliness and Self-alienation as a Result of Attachment Disorder. A Fairy Tale of an Iron Stove in Art Therapy.
Keywords: opuštěnost; odcizení; narcismus; primární vztah; attachment; pohádka; obrázek; loneliness; self-alienation; narcissism; primary relationship; attachment; fairy tale; picture