Návrh rekonstrukce historického Beaufortského alpina v Bečově nad Teplou (Karlovarsko) - Špaková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce navazuje na práci bakalářskou a doplňuje údaje o původním historickém Beaufortském alpinu a jeho stavu v současnosti. Její součástí je i rámcový návrh obnovy současné Bečovské botanické zahrady a detailnější zaměření na několik vybraných mikrolokalit (skalek) a jejich původního osázení. Hlavním přínosem práce jsou rozšíření dosud známého celkového počtu původně pěstovaných rostlin (z 654 na 1228) díky nově nalezeným zdrojům a sepsání všech nově zjištěných informací získaných z archivních průzkumů původních historických materiálů z let 1908 ? 1937, které všechny sepsal autor celého konceptu původního alpina, vrchní zahradník Johann Koditek. Z původní dokumentace je momentálně známo, jak se areál v letech 1922 ? 1927 rozrůstal přikupováním okolních pozemků. Dále je objasněno, že za pozemky bylo vydáno 18 098,31 Kčs a za různé práce, stavby, rostliny a materiály a mzdy celkem 468 336,07 Kčs. Nově byly objeveny také přesné osazovací plány pro krajinářský park (celkem 10 plánů a soupisů) a pro alpinum (16 plánů a soupisů z celkových 47). Do tabulky s celkovým počtem původně pěstovaných taxonů jsou zaneseny i taxony v areálu dosud přežívající (22 bylinných + 43 konkrétních dřevin a 12 rodů dřevin). Vybraným třem mikrolokalitám byla vytvořena synonymika původních vysazených rostlin a proveden průzkum jejich sehnatelnosti v současnosti. Většina taxonů půjde zpět do zahrady navrátit, pouze skalka č. 8 bude muset být osázena odlišnými rostlinami kvůli nedostatku světla pro původní rostliny.
Proposal for reconstruction of the historic Beaufort rock garden in the Bečov nad Teplou town (district Karlovy Vary)
Keywords: původní taxony; přežívající taxony; synonymika; obnova; Beaufortské alpinum; Bečovská botanická zahrada; original taxa; surviving taxa; synonymy; renewal; Beaufort rock garden; Bečov Botanical garden