The role of dietary haemoglobin in physiology and development of Ixodes ricinus nymphal stage - Hatalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Obligátní krmení na krvi zajišťuje konzistentní složení (molekulární i buněčné) a poskytuje komplexní zdroj živin. Klíšťata sají hostitelskou krev v každém vývojovém stádiu. Z tohoto důvodu se předpokládalo, že ztrací některé biosyntetické cesty na úkor rozvoje transportu živin. Dostupná genomická a transkriptomická data klíštěte Ixodes spp. odhalila, že ztratili geny kódující enzymy účastníci se biosyntézy haemu. Použitím umělé membránového sání tvrdých klíšťat bylo prokázáno, že dospělé samice I. ricinus získávají hem z haemoglobinu hostitele a dopravují ho do vaječníků. Ovarií zbaveného hostitelského haemu nedošlo k embryogenezi a tím se zastavila reprodukce klíšťat. Otázkou, za jakým účelem nymfální stádia klíšťat vyžadují haem, se zabývá tato bakalářské práce.
The role of dietary haemoglobin in physiology and development of Ixodes ricinus nymphal stage
Keywords: klíště; nymfální stádia; haemoglobin; in vitro; umělé sání; tick; nymphal stage; haemoglobin; in vitro; artificial feeding