Cytologická variabilita a potenciální hybridizace druhů Spergularia echinosperma a S. rubra rešerše problematiky v celém rodě a pilotní studie - Kúr, Pavel (Jihočeská univerzita, 2007)
Druh Spergularia echinosperma je tradičně uváděn jako středoevropský endemit rostoucí pouze na obnažených rybničních dnech a písčitých náplavech řek, kde se údajně kříží s podobným druhem S. rubra, což by mohlo být doprovázeno změnou ploidní úrovně. Tato práce si klade za cíl za pomoci metod průtokové cytometrie získat základní představu o variabilitě ploidních úrovní v populacích obou druhů a odhalit případnou přítomnost mezidruhových kříženců. Jsou rovněž shrnuty některé nové poznatky o rozšíření S. echinosperma.
Cytological variability and possible hybridization of the species Spergularia echinosperma and S. rubra - a review of the issue in the whole genus and a pilot study
Keywords: Spergularia rubra; Spergularia echinosperma; hybridizace; průtoková cytometrie; ploidní úroveň; Spergularia rubra; Spergularia echinosperma; hybridization; flow cytometry; ploidy level