Dilemata v sociální práci - analýza kvalifikačních prací Jihočeské univerzity - Vondrášková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá zkoumáním vztahu mezi lidskou a odbornou kvalitou sociálních pracovníků při rozhodování etických dilemat ve vybraných kvalifikačních pracích Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. První čtyři kapitoly se zabývají zejména teoretickým vymezením etických dilemat v sociální práci, jejich vznikem, druhy a také možnými řešeními etických dilemat uváděnými v odborné literatuře. Následující části se již zaměřují na vybrané kvalifikační práce a jejich analýzu. Většina vybraných prací zdůrazňuje zejména odbornost sociálního pracovníka, především význam etiky, etických teorií a etického kodexu, při řešení etických dilemat. Žádná však neopomíjí roli lidských kvalit při rozhodování, avšak každá její význam zohledňuje v jiné míře. Závěr tedy je, že pozornost věnovaná v kvalifikačních pracích lidským kvalitám na jedné straně a profesním kvalitám na straně druhé, je nerovnoměrná.
The dilemmas in social work - an analysis of qualification theses at the University of South Bohemia
Keywords: sociální práce; analýza; dilema; etické dilema; kvalifikační práce; analýza diplomových prací; analýza bakalářských prací; social work; analysis; dilemma; ethical dilemma; qualification thesis; analysis of diploma theses; analysis of bachelor theses