Vzdělávací počítačová hra, její tvorba a využití při výuce geochemie - Maratová, Jenifer (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce je zaměřena na tvorbu a využití vzdělávací počítačové hry při výuce geochemie na druhém stupni základních škol. Cílem této hry je žákům atraktivní formou zprostředkovat odpovídající znalosti, rozvíjet mezipředmětové vztahy, jejich vnitřní motivaci a klíčové kompetence. Děj hry je zasazen do známých šumavských lokalit, s jejichž zeměpisnými a historickými zajímavostmi je hráč v průběhu hry seznámen. Teoretická část je zpracována na základě analýzy odborné literatury. Tyto poznatky jsou teoretickým rámcem pro navazující praktickou část, ve které je výuková hra vytvořena a ověřena v praxi. Výzkumné šetření proběhlo online formou a jeho výsledky jsou v závěrečné části práce diskutovány. Na základě zpětné vazby žáků byly navrženy možné úpravy testovací verze hry.
Educational computer game, its creation and use in teaching geochemistry
Keywords: Didaktická hra; počítačová hra; geochemie; geologie; mezipředmětové vztahy; Wintermute engine; motivace ve výuce; klíčové kompetence; Education game; computer game; geochemistry; geology; interdisciplinary relations; Wintermute engine; study motivation; key competences