Female Characters and the Relationship of Women to Children in Roald Dahl's Children's Fiction - Bublová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je literární analýza charakteristiky ženských postav v tvorbě Roalda Dahla určené dětskému čtenáři. Roald Dahl proslul jako autor groteskní prózy pro dospělé a pro jeho tvorbu pro děti je příznačný černý humor, nadsázka, groteskní prvky a určitá kontroverze jeho děl (Čarodějnice, Jirkova zázračná medicína, aj.). Práce nejprve představí Roalda Dahla a jeho dílo v jednotlivých kategoriích čtenářů (dětský a dospělý čtenář) anásledně se bude zabývat tématem antifeministického přístupu autora k ženským postavám, a to především v Dahlově próze Čarodějnice (The Witches). Teoretickým základem práce bude srovnání pojetí ženských postav v klasické pohádce bratří Grimmů (Bettelheim) a charakteristika ženských postav v Dahlově tvorbě pro dětské čtenáře. Praktická část práce dále posoudí vliv vzorů a modelových postav na dětského čtenáře v Dahlově tvorbě pro děti včetně možných kontroverzí ve výkladu a interpretaci čtení. Role humoru, nadsázky a grotesky bude předmětem závěrečných zkoumání v rámci bakalářské práce.
Female Characters and the Relationship of Women to Children in Roald Dahl's Children's Fiction
Pojetí ženských postav v tvorbě Roalda Dahla a jejich vztah k dětským hrdinům
Keywords: Roald Dahl; Čarodějnice; groteska; černý humor; humor; kontroverze; nadsázka; antifeminismus; ženské postavy; klasická pohádka; děti; dospělí; Bratři Grimmové; charakteristika; ženy; Roald Dahl; The Witches; grotesque; black humour; humour; controversy; hyperbole; antifeminism; female characters; classic fairy tale; children; adults; Grimm Brothers; characteristics; women