Funkční dispozice vybraných prostorů hradů v Českých zemích ve vztahu k Malému sálu na Blatné - Chumová, Martina (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá otázkou funkce Malého sálu na Blatné s pozdně středověkými nástěnnými malbami. Místnost je označována jako Rytířský sál nebo Zelená světnice, proto se práce nejprve zaměřuje na objasnění původních účelů těchto prostorů. Jejich charakteristika je primárně zkoumána z hlediska svých prostorových uspořádání, sekundárně na základě malířské výmalby, a to na příkladech s dochovanou výtvarnou výzdobou v českém prostředí z období středověku. Zároveň jsou zohledněny i historické souvislosti a proměny daného období. Výsledky těchto zjištění jsou následně porovnány s blatenským sálem, který je rovněž analyzován ze stejných aspektů.
The Functional Dispositions of Selected Castle Chambers in Bohemian Lands in Relation to the Great Hall at Castle Blatná
Keywords: Blatná - Rytířské sály - Zelené světnice - středověké nástěnné malby - dispozice středověkého hradu; Knight´s Halls - Green chambers - medieval mural paintings - disposition of medieval castle