Možnosti chovu a produkce síhů na území České republiky - Mráz, Luděk (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce je popsat poměrně složitou problematiku chovu a využití síhů v ČR, vyhodnotit neustálené taxonomické údaje, biologii a ekologii druhu Coregonus maraena a Coregonus peled. Podrobně je vyhodnocen přístup k chovu síhů v historii a v současnosti. Zvláštní pozornost je věnována metodám chovu, výlovu, sádkování a přepravě síhů. Jsou vyhodnoceny zkušenosti podniků (producentů) síhů, zpracované formou otevřeného dotazníkového šetření. Byly analyzovány příčiny (eutrofizace, predace kormoránem, popř. vydrou, technologická náročnost chovu) které způsobují nezájem o chov těchto ryb, které by byla v obchodním řetězci žádaným produktem. Byla realizována experimentální studie produkce síha v podmínkách vysoké hustoty celkové rybí obsádky a ověřeny klíčové negativní vlivy na chov v kombinované rybí obsádce.
Current possibilities of breeding and production of whitefish in the Czech Republic
Keywords: chov síhů; síh peleď; síh maréna; rybářská praxe; rybníkářství; historie chovu síhů; Josef Šusta; peled breeding; Coregonus peled; Coregonus maraena; fishing practice; fish farming; peled breeding history; Josef Susta