Historický vývoj krajiny - Masopustová, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením vývoje a změn v čase ve vybraném území, konkrétně na katastrálním území Rapšach. Hodnocení probíhalo z hlediska využití půdy, a také z hlediska ekologické stability. Tyto analýzy byly provedeny ve třech obdobích, jednalo se o porovnání současného stavu se stavem v roce 1998 a stavem v roce 1952. Aktuální stav byl zjištěn z ortofotomapy a byl podpořen terénním průzkumem. Zbylá dvě období byla analyzována z historických leteckých snímků, a také zde byly upřesněny informace za pomoci historických fotografií a písemných podkladů z kroniky obce Rapšach.
Historical developement of landscape
Keywords: historický vývoj krajiny; krajina; vývoj krajiny; geomorfologie krajiny; ekologická stabilita; historical development of the landscape; landscape; development of the landscape; landscape geomorphology; ecological stability