Tapiserie v architektuře - Slavíková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2009)
Předmětem této diplomové práce je tapiserie a její spojení či začlenění do interiéru veřejné budovy. Samotný text je rozdělen na několik částí. Na teoretickou, dokumentaci k praktické práci a nakonec je připojena obrazová příloha. Každá část má svá specifika a zabývá se určitým tématem. Historii světové a české tapiserie stručně popisuje část první, teoretická. Mou snahou zde bylo podrobněji zdokumentovat historickou i současnou tvorbu obou českých manufaktur zabývajících se tapiseriemi. V dokumentaci k praktické části vedle výběru interiéru veřejné budovy se zaměřuji i na psychologické a barevné působení daného prostoru. Další kapitoly pak řeší rozměry, barevnost, materiál a nakonec i techniku, kterou bude tapiserie zhotovena. Výsledkem předchozích úvah a pojednání, byl vznik finálního návrhu tapiserie ve dvou variantách konečného provedení, tedy ve dvou možných technikách. Poslední kapitola této části se zabývá vhodným umístěním tapiserie do prostoru vstupní haly. Finální variantu tapiserie instalovanou pomocí počítačového programu Photoshop, verze 11 najdeme v poslední, tedy obrazové části.
Tapiserie v architektuře
Návrh na tapiserii do interiéru budovy České pojišťovny.
Keywords: tapiserie; historie české tapiserie; manufaktura ve Valašském Meziříčí; manufaktura v Jindřichově Hradci; tapestry; history of worlďs and Czech tapestry