Role genetiky v patogenezi diabetes mellitus - Brázdová, Sára (Jihočeská univerzita, 2017)
Diabetes mellitus je chronické metabolické onemocnění, které způsobují environmentální a genetické faktory. Toto onemocnění je charakteristické zvýšenou hladinou glukózy v krvi. Diabetes se rozděluje na dva hlavní typy. Diabetes I. typu je autoimunitní reakce organismu. Jeho genetická predispozice spočívá hlavně v HLA komplexu II. třídy. Diabetes II. typu představuje porucha sekrece nebo účinku inzulínu. Genetická predispozice pro rozvoj tohoto typu diabetu je velmi rozmanitá.
The role of genetics in the pathogenesis of diabetes mellitus
Keywords: Diabetes mellitus; gen; genetické faktory; chromozom; SNP; predispozice; dědičnost; Diabetes mellitus; gene; genetic factors; chromosome; SNP; predisposition; heritability