Účetní a daňový režim občanského sdružení - Vomelová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této diplomové práce je rozbor podmínek účetnictví a vazeb na daňové právo, dále potřeb a požadavků na vedení účetnictví v občanském sdružení. Pro implementaci zvolené problematiky do praxe bylo vybráno občanské sdružení OS Stavba ČR. Práce je zaměřena na legislativní podmínky neziskových organizací v oblasti daňové, tj. daně z příjmů, daně z přidané hodnoty, daně silniční, daně z nemovitosti a daně dědická, darovací a z převodu nemovitostí. Pro zpřehlednění dané problematiky byla každá daň rozebrána ze třech úhlů pohledů: ze zákona, z účetnictví a z praxe. Největší pozornost v praktické části diplomové práce je věnována dani z příjmů právnických osob. Protože legislativa upravující tuto daň je nejkomplikovanější a tudíž klade vysoké nároky na zpracování podkladů, je zároveň nejodlišnější pro organizace zabývající se neziskovou činností.
Accounting and Tax Condition of Civic Associantion
Keywords: nevýdělečné organizace; občanská sdružení; účetnictví; daň z příjmů; výnosy; uznatelné náklady; daňová povinnost; daň z přidané hodnoty; daň silniční; daň z nemovitostí; daň darovací; dědická a z převodu nemovitostí; non-profit organization; Civic Association; accounting; income tax; revenues; tax expenses; tax liability; value added tax (VAT); road-traffic tax; real estate tax; gift; inheritance and real estate-tranfer tax