Potřeba resuscitačního týmu v nemocnici - Grausam, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2017)
V úvodu teoretické části bakalářské práce se dozvíme o historii a vývoji neodkladné resuscitace a objasníme funkci resuscitačního týmu (RT). Praktická část je zaměřena na zmapování existence a činnosti resuscitačních týmů v sedmi Jihočeských nemocnicích v případě potřeby rozšířené neodkladné resuscitace (ALS) u náhlé zástavy oběhu (NZO) vzniklé v nemocničním zařízení. Sběr dat probíhal formou dotazníků na základě řízeného rozhovoru autora, s náhodně vybranými respondenty, na předem stanovených pracovištích s největší pravděpodobností vzniku NZO. Všechna dotazování byla anonymní a respondentům i nemocnicím byla následně přidělena kódová označení. Práce by měla být přínosná pro získání informací o současném stavu resuscitačních týmu v nemocnicích Jihočeského kraje a poskytování kvalifikované resuscitační péče dle platných pravidel aktualizovaných evropskou resuscitační radou v říjnu roku 2015. Z výsledků výzkumné části je zřejmé, že resuscitační týmy existují ve všech jihočeských nemocnicích. Jejich činnost, personální a technické vybavení je standardní a srovnatelné ve všech nemocnicích. Určité rezervy, které by mohly znamenat ne zcela optimální výsledky KPR, byly zjištěny v počátečních fázích u prvních poskytovatelů na standardních lůžkových odděleních
Need of CPR (cardiopulmonary resuscitation) team in hospital
Keywords: resuscitační tým; rozšířená neodkladná resuscitace; náhlá zástava oběhu; resuscitation team; advanced life support; sudden circulatory failure