Produkce a zpracování drůbeže v české republice - Siawela, Saviour (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce je porovnat a porozumět produkčním a zpracovatelským opatřením kombinace rodičů brojlerů a jejich potomků pro žádoucí typ chovu pro komerční chovatele brojlerových kuřat COBB 500 a ROSS 308. Údaje byly získány z Mezinárodního testování drůbeže, státního podniku v Ústrašicích. Testování rodičů hybridů COBB 500 a ROSS 308 se sestávalo z období odchovu rodičů do věku 154 dnů a snášky. Byly provedeny dva výkrmové testy ukončené ve 35 dnech, resp. ve 42 dnech. Výsledky testů naznačily, že kuřata ROSS 308 vykázala vyšší živou hmotnost ve srovnání s kuřaty COBB 500 v období odchovu v rodičovském testu. Nižší spotřeba krmné směsi byla realizována u hybridů COBB 500 v tomto období. Kromě toho byla pozorována nižší spotřeba krmné směsi na den u hybridů COBB 500 během období snášky. Vyšší počet vajec byl vykázán u slepic ROSS 308, ale počet vylíhlých kuřat na 1 nosnici byl vyšší u slepic COBB 500. Vyšší živá hmotnost a nižší spotřeba krmné směsi na 1 kg přírůstku hybridů byly dosaženy u ROSS 308 ve výkrmovém testu do období 35 dnů věku. Na druhou stranu kohoutci obou hybridních kombinací COBB 500 a ROSS 308 měli vyšší živou hmotnost a nižší spotřebu krmné směsi na kg 1 přírůstku. V každé hybridní kombinaci uhynulo během období výkrmu 2,3 % kuřat. U hybridů ROSS 308 byla zjištěna vyšší jatečná výtěžnost a vyšší hmotnost prsní a stehenní svaloviny. Bylo tomu tak proto, že hybridi ROSS 308 dosáhli vyšší živou hmotnost o 14 g během prodlouženého období testu výkrmnosti ve věku 42 dnů. U kohoutků však byla zjištěna vyšší živá hmotnost a nižší spotřeba krmné směsi ve srovnání se slepičkami obou genotypů. Během období výkrmového testu uhynulo 4,6 % kuřat COBB 500 a 5,4 % kuřat ROSS 308 v důsledku nesprávné ventilace, což je velmi důležitý faktor pro dobré životní podmínky zvířat obecně. Diference mezi hybridy COBB 500 a ROSS 308 byla 0,2 % v jatečně výtěžnosti, 7 g v hmotnosti prsní svaloviny a 9 g v hmotnosti stehenní svaloviny.
Poultry production and processing in Czech Republic
Keywords: COBB 500; ROSS 308; živá hmotnost; jatečná výtěžnost; kohouti; slepice; jatečně opracované tělo.; COBB 500; ROSS 308; live body mass/weight; slaughter yield; cocks; hens; carcass.