Mentální dovednosti úspěšných sportovců CrossFitu - Staňková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku mentálních dovedností CrossFit sportovců. cílem této bakalářské práce bylo pomocí smíšeného designu výzkumu zmapovat mentální dovednosti u sportovců CrossFitu a porovnat, jak se liší u jednotlivých skupin sportovců. Dílčím cílem práce bylo rozpoznat znaky, na základě kterých se dají určití sportovci považovat za elitní. Teoretická část práce obsahuje kapitolu, která představují CrossFit a vysvětlují jeho základní koncepci. Další kapitola je věnována mentálním dovednostem a zasazuje je do sportovního prostředí. Poslední teoretická kapitola představuje psychická specifika, se kterými se, především úspěšní závodníci, v CrossFitu potýkají. Empirická část popisuje smíšený design, který byl pro tuto práci na základě rešerše vybrán. Představuje okruhy rozhovorů a subškály dotazníku OMSAT-3*, kterým byla získávána kvantitativní data. Výsledky práce ukazují signifikantní rozdíl v mentálních dovednostech žen a mužů na škále Sebevědomí, Aktivace a Relaxace. Zároveň byly shledány signifikantní rozdíly v několika škálách u skupiny sportovců věnujících se a nevěnujících se mentálnímu tréninku. K porovnání závodníků a elitních závodníků došlo na základě nedostatečně nasyceného vzorku pouze deskriptivní analýzou.
Mental Skills of Succesful CrossFit Athletes
Keywords: mentální dovednosti; CrossFit; sportovní psychologie; OMSAT-3*; mental skills; CrossFit; sport psychology; OMSAT-3*