Problémy matek v prvních měsících po porodu - Schönbauerová, Andrea; Bóriková, Ivana; Farský, Ivan; Boledovičová, Mária; Žiaková, Katarína (Univerzita Komenského v Bratislave, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, 2014)
Cílem šetření bylo zmapovat, s jakými problémy vyhledávají matky v prvních šesti měsících po porodu poradenské služby. Metodou obsahové analýzy dokumentace Centra pro podporu laktace a rané péče v Prachaticích bylo analyzováno 25 záznamů z roku 2013 a zpracováno kvalitativní analýzou technikou otevřeného kódování v ruce, způsobem papír a tužka. Byly vytvořeny kategorie: způsob poskytnutí podpory, oblasti poskytování podpory a charakteristika problémových oblastí. Nejčastějším způsobem poradenství byl telefonický rozhovor, e-mailová konzultace, sociální sítě a ve specifických případech osobní návštěvu v domácnosti. Podpora byla poskytována v oblasti kojení, péče o prsy a edukaci v péči o novorozence a kojence. Nejvíce problémů se vyskytovalo v šestinedělí a období růstových spurtů.
Problems of mothers in first months after birth
Keywords: Kojení; komunitní sestra; péče o dítě; mateřství; laktační poradenství; Breast feeding; community nurse; care for child; maternity; lactation consultancy