Příprava vězněných osob na jejich propuštění a resocializaci - Ouředníková, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem bakalářské práce je příprava vězněných osob ve Věznici Příbram na jejich propuštění z výkonu trestu. Cílem této práce bylo zmapovat míru připravenosti odsouzených na jejich propuštění a úskalí, která je čekají po přechodu do občanského života. První část bakalářské práce je věnována průběhu výkonu trestu, zaměstnancům podílejícím se na výchově odsouzených a práci s odsouzenými. Druhá část je zaměřena na propuštění odsouzených z výkonu trestu a na jejich vstup do občanského života. Třetí část práce je praktická, věnovaná vývoji života odsouzeného před výkonem trestu, během výkonu trestu a po jeho propuštění. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak se odsouzení připravují na propuštění a zmapovat problémy, které je potkávají při přechodu do občanského života.
Preparation of imprisoned persons for their release and resocialization.
Keywords: výkon trestu; resocializace; odsouzený; program zacházení; extramurální aktivity; sociální kurátor; imprisonment; resocialization; convicted; treatment programme; activities outside of prison; probation officer