Legální a nelegální migrace cizinců na území České republiky - Hais, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2007)
Předkládaná práce si klade za cíl seznámit čtenáře s problematikou legálního a nelegálního pobytu cizinců v České republice ve vztahu k Evropské unii. Nejprve se v této práci budeme zabývat zákonem o pobytu cizinců na území České republiky a zákonem o azylu. Tyto zákonné normy jsou vzhledem k tématu jedny z nejdůležitějších a je nezbytné se v těchto normách orientovat. Veškerý pobyt cizinců na našem území se řídí těmito zákony. Podstatná část práce se bude zabývat sekundární analýzou dat legální a nelegální migrace cizinců na území ČR ve vztahu k EU. Část práce zabývající se zákonem o pobytu cizinců na území České republiky nám strukturuje druhy pobytů cizinců v ČR, které dále rozdělí a konkrétně popíše. V popisu konkrétních pobytů nalezneme informace, kdo a za jakých podmínek a od koho může pobyt získat, k čemu pobyt slouží, ale také kdy, proč a kým může být pobyt zrušen. V této části jsou také popsána represivní opatření v případě porušení tohoto zákona. Dále se zde zmiňujeme o azylu, kterým si cizinci často ''legalizují'' pobyt. Vzhledem k tématu práce je zde zařazena také kapitola Evropská unie, která popisuje a vysvětluje několik základních, historických, funkčních a dalších informací o EU. Základní informace uvádí např. rozlohu, počet obyvatel, hymnu, den Evropy a další. Historické informace popisují vývoj a vznik Evropské unie. Funkční informace sdělují základní principy fungování jednotlivých orgánů Evropské unie. Sekundární analýza dat legální a nelegální migrace cizinců v ČR ve vztahu k EU je gró této práce. Teprve tato část má za úkol vytvořit v čitateli ucelenou představu o počtech, státních příslušnostech a dalších údajích legálního a nelegálního pobytu cizinců v ČR ve vztahu k EU. Teprve zde nalezneme počty veškerých kategorií cizinců v ČR v roce vstupu České republiky do Evropské unie porovnané s počty cizinců v ČR v roce předešlém. Data jsou analyzována z podkladů, evidencí a poznatkových fondů Ministerstva vnitra, Policejního prezidia a Služby cizinecké a pohraniční policie. Kazuistiky popisují několik případů oprávněných a neoprávněných pobytů cizinců na území České republiky. Některé případy jsou naprosto typické, jiné jsou ojedinělé. Díky nim si vytvoříme představu o skutečném pobytu legálních a nelegálních migrantů v České republice.
Legal and illegal migration foreigners on territory the Czech Republik
Keywords: Azyl; Česká republika; Evropská unie; Legální; Migrace; Nelegální; Pobyt; Asylum; Czech republic; European Union; Legal; Migration; Illegal; Residence