Rybník Svět - vývoj vybraných environmentálních faktorů v letech 2009 - 2010 - Jakešová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2011)
Rybník Svět je jedním z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších rybníků Třeboňska. Nachází se na okraji města Třeboně. Je využíván především k rybochovným účelům, s kterými souvisí i hospodářské aktivity zde realizované. Naproti tomu je ale také vyhledávanou rekreační a sportovní lokalitou. O určitý soulad těchto jeho funkcí usiluje Rybářství Třeboň a.s., které je majitelem rybníku, ve spolupráci s městem Třeboň. V rámci projektu revitalizace rybníka Svět dochází k hospodářským omezením, která vedou ke zlepšování kvality vody. Jedná se především o nasazení účelové rybí obsádky, o snižování počtu nasazených ryb a o snižování dávek krmiv a hnojiv. Díky tomu dochází ke snižování počtu řas a sinic především v teplejší části roku, kdy způsobují největší problémy. Účelnost a výsledky těchto opatření monitoruje BÚ AV ČR. Pravidelné hydrochemické rozbory (NO2-, NO3-, tN, PO43-, tP, Cl- a NH4+, teplota, průhlednost, chlorofyl_a) zajišťují zaměstnanci chemické laboratoře BÚ AV ČR. Od roku 2008 do roku 2010 jsem se podílela na sběru a vyhodnocení těchto dat i já pod odborným vedením. O výsledcích kvality vody je informována široká veřejnost prostřednictvím periodik. Celý projekt je realizován díky finančním prostředkům poskytovaným městem Třeboň.
The pond Svět - the development of selected environmental factors in the years 2009-2010
Keywords: rybník Svět; Třeboň; environmentální faktory; Fishpond Svět; Třeboň; environmental factors