Ekonomická efektivnost pěstování vybraných plodin v konvenčním a ekologickém systému hospodaření - Nejedlá, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
V diplomové práci je porovnávána ekonomická efektivnost pěstování vybraných plodin (pšenice ozimé a ovsa setého) v konvenčních a ekologických systémech hospodaření v období 2007 - 2014. Pro posouzení ekonomické bilance byly zjištěny výnosy a výkupní ceny. Dále byly stanoveny dle standardních technologických postupů náklady na plochu i na jednotku produkce u obou typů zemědělství. Studie se dále zabývá analýzou rozdílů ve výnosech plodin v jednotlivých systémech hospodaření, strukturou nákladů a cenovými diferenciacemi mezi ekologickou a konvenční produkcí. Kromě toho se zabývá výší dotací a jejím vlivem na konečnou rentabilitu plodin.
Economical effectivity of growing of selected crops in organic and conventional agriculture
Keywords: ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; výnosy; výkupní ceny; náklady; dotace; ekonomická efektivnost; ecological farming; conventional farming; crop yield; redemption prices; costs; subsidies; economical effectiveness