Růstové faktory řepky olejky (Brassica napus L.) a kukuřice seté (Zea mays L.) po ošetření obilek netermálním plazmatem - Landová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Ošetření semen studeným plazmatem patří v současné době k jednomu z trendů alternativního zemědělství. Spočívá ve stimulaci růstu semen bez podpory chemických stimulantů. Předmětem bakalářské práce je hodnocení účinku plazmatu na počáteční růst vybraných zemědělských plodin kukuřice setá a řepka olejka. Od počátku klíčení byly měřeny délky nadzemních a podzemních částí. Vzešlá biomasa byla na konci každého pokusu vysušena a zvážena. Tyto hodnoty jsou ve výsledcích matematicky a graficky zpracovány a následně porovnány. Práce diskutuje, jaký čas stimulace plazmatem je pro danou plodinu nejvíce výnosný.
The effects of low-temperature plasma on initial growth of Brassica napus L. and Zea mays L.
Keywords: plazma; semena; řepka; kukuřice; plasma; seeds; rape; maize