Biologie, výskyt a regulace ježatky kuří nohy (Echinochloa crus-galli (L.) Beauv.) na orné půdě - Viturka, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce je zaměřena na problematiku výskytu ježatky kuří nohy na orné půdě, možnosti a způsoby její regulace. Škody, které každoročně plevelné rostliny způsobí, jsou těžko vyčíslitelné a jejich negativní vliv se projevuje každoročně ve všech plodinách a na všech polích. Ježatka kuří noha se řadí mezi nejnebezpečnější plevele a to zejména v širokořádkových porostech.Bakalářská práce řeší otázky pozdního zaplevelení ježatkou kuří nohou v porostech okopanin a přibližuje problematiku z hlediska dormance semen a rezistence populací rostlin. S tím souvisí otázka možného řešení ochrany porostů kulturních rostlin proti zaplevelení nebezpečnými plevelnými druhy s využitím nepřímých i přímých metod regulace rostlin. Byl založen pokus s cílem ověřit účinky herbicidů na výskyt ježatky kuří nohy a dalších plevelných druhů v porostech brambor. Hodnocení pokusu uvádí nejlepší účinek z hlediska použití preemergentní aplikace u vybraných herbicidů na výskyt zejména ježatky kuří nohy a dalších plevelů.
Biology, occurrence and control Cockspur Grass(Echinochloa crus-galli (L.) Beauv.)on arable land
Keywords: rezistence; regulace zaplevelení; herbicid; aplikace; brambory; resistance; regulation of weed; herbicide; application; potatoes