Tromboembolická nemoc a její možná souvislost s hormonální antikoncepcí - Matoušová, Linda (Jihočeská univerzita, 2008)
Tromboembolická nemoc je onemocnění, které je způsobeno nerovnováhou mezi hemokoagulačním a fibrinolytickým systémem. Tato nerovnováha může vést k utvoření trombu a jeho následným vmetením do plic k plicní embolii. Toto onemocnění je vyvoláno dědičnými nebo získanými faktory. Hormonální orální kontracepce je jedním ze získaných faktorů, který představuje významný rizikový faktor související se vznikem hluboké žilní trombózy u žen ve věku 15-45 let. Tato práce mapuje užívání orální kontracepce v populaci, zkoumá spojení mezi užíváním tohoto typu kontracepce a tromboembolickou nemocí, monitoruje způsob, jakým jsou ženy vyšetřovány před nasazením této medikace a zjišťuje znalosti žen týkající se problematiky orální kontracepce a jejích negativních zdravotních účinků. Navrhuje optimální postup vyšetření žen před nasazením orální kontracepce.
Thromboebolic disease and it's possible connection with hormonal contraception
Keywords: tromboembolická nemoc; hormonální orální kontracepce; rezistence na aktivovaný protein C; protein S; thromboembolic disease; hormonal oral contraception; activated protein C rezistance; protein S