Zaměstnávání osob se zdravotním postižením - Svobodová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na zaměstnávání osob se zdravotním postižením, především na zaměstnávání na chráněném pracovním trhu. Cílem této práce je analýza současné problematiky zaměstnávání osob se zdravotním postižením u vybraného výrobního družstva. Teoretická část bakalářské práce charakterizuje základní pojmy, definuje typy postižení, popisuje politiku státu v oblasti zdravotně postižených osob. Dále rozebírá možnosti volby trhu práce, náležitosti zahrnující problematiku zaměstnávání zdravotně postižených osob, přičemž uvedené informace vychází ze zákona o zaměstnanosti. Praktická část se zabývá vybraným výrobním družstvem, financováním osob se zdravotním postižením. Dále obsahuje práva a povinnosti vybraného výrobního družstva. Obsahuje kalkulace na jedno chráněné pracovní místo a analytické zhodnocení efektivnosti financování sociální programu. Praktická část také uvádí závěry za rok 2011-2015.
The Employment of People with Disabilities
Keywords: zaměstnanost; osoby se zdravotním postižením; trhu práce; chráněné dílny; zákona o zaměstnanosti; employment; people with disabilities; labour market; sheltered workshop; Employment act