Přeměna tukové tkáně a její ovlivnění vysokotučnou dietou v prvních dnech života dospělce Drosophila melanogaster - Danielová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce je zmapovat počet larválních adipocytů v prvních dnech života dospělce Drosophila melanogaster a posoudit vliv diety s vysokým podílem lipidů na jejich množství a velikost. V teoretické části práce poskytuje souhrn poznatků o úloze tukového tělesa, roli makrofágů ve fyziologii tukové tkáně, stejně jako dosavadních pozorování vlivu vysokotučné diety na jeho přeměnu. V praktické části se bakalářská práce zaměřuje na kvantifikaci a charakterizaci larválních tukových buněk v konkrétních časových bodech po vylíhnutí v jednotlivých tělních částech octomilky. Tyto počty jsou nadále podpořeny analýzou parafinových sagitálních řezů, které nám umožnily porovnání počtu larválních adipocytů a plochy zaujímané larválním a dospělým tukovým tělesem u much chovaných na normální a vysokotučné dietě V neposlední řadě tato práce posuzuje změny exprese genů hrajících klíčovou úlohu v aktivaci makrofágů tukové tkáně a indukci systemických metabolických změn v odpovědi na vystavení jedinců normální a vysokotučné dietě.
Adipose tissue remodeling and the impact of high fat diet in the first days of adult life of Drosophila melanogaster
Keywords: Larvální adipocyty; přeměna tukového tělesa; makrofágy tukové tkáně; lipofuscinvé granule; Larval adipocytes; adipose tissue remodeling; adipose tissue macrophages; lipofuscin granules