Demografický vývoj české populace - Šíma, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem mé diplomové práce je demografický vývoj české populace v období 1995 - 2011. Zjednodušeně řečeno je demografie věda, která analyzuje reprodukci lidské populace a naznačuje, jak se populace bude v budoucnosti vyvíjet. V teoretické části mé práce se budu věnovat literárnímu přehledu zvoleného tématu. Tuto teoretickou část jsem rozdělil do 3 sekcí. Budu definovat demografii jako vědu, demografický vývoj ČR a geografické informační systémy. V aplikační části mé práce budu již demografický vývoj hodnotit prakticky. Demografický vývoj budu analyzovat na úrovni obcí s rozšířenou působností (ORP). Základem pro tvorbu demografického vývoje bude zpracovat kvalitní databázi jednotlivých ORP, kde budou zahrnuty základní ukazatele demografického vývoje, což je úmrtnost, porodnost, potratovost, sňatečnost, rozvodovost a migrace.
Demographic development of Czech population
Keywords: demografie; populace; geografické informační systémy; úmrtnost; porodnost; potratovost; sňatečnost; rozvodovost; migrace.; demography; population; geographic information systems; mortality; natality; abortion; marriage; divorce; migration.