Běžná mluva v obci Bolešiny - Sommerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Běžná mluva v obci Bolešiny Tématem práce je rozbor běžné mluvy v obci Bolešiny, okr. Klatovy, patřící do nářeční podskupiny jihozápadočeské. Autorka práce získala nahrávky běžně mluvené řeči od tří generací (staré, střední a nejmladší). Práce obsahuje hláskoslovný, tvaroslovný a lexikální rozbor mluvenostních jevů a hodnotí současný stav nářeční mluvy v této lokalitě. Cílem práce je posoudit míru zachovalosti nářečí ve zvolených věkových skupinách a vliv interdialektu, obecné češtiny.
An Analysis of the common dialect spoken in Bolešiny
Keywords: běžná mluva; Bolešiny; Klatovy; tři generace; common dialekt spoken; Bolešiny; Klatovy; three generations