Porovnání účinnosti a efektivity čtyř běžných anestetik používaných v rybářství u mníka jednovousého (Lota lota L.) - Růžek, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této studie bylo porovnat účinnost a efektivitu čtyř anestetik na hematologický a biochemický profil krve mníka jednovousého. Hodnocení obou profilů probíhalo okamžitě po 10 minutové anestezii a 24 hodin od anestezie s MS-222 (100 mg.L-1), hřebíčkovým olejem (33 mg.L-1), 2-phenoxyethanolem (0,30 ml.L-1) a Propiscinem (1 ml.L-1) v porovnání s kontrolní skupinou ryb, které anestezii nepodstoupily. Testovaná anestetika neměla u mníka jednovousého významný vliv na jeho hematologický profil. Biochemický profil vykazoval významné zvýšení v hladině glukózy a amoniaku po anestezii Propiscinem, 2- phenoxyethanolem a hřebíčkovým olejem. Hladina celkových proteinů a vápníku byla významně zvýšena po anestezii 2-phenoxyethanolem, hřebíčkovým olejem a Propiscinem. Úroveň albuminu vykazovala významné zvýšení u MS-222, hřebíčkového oleje, 2-phenoxyethanolu a Propiscinu. Aktivita aspartát aminotransferázy významně vzrostla po anestezii s MS-222 a hřebíčkovým olejem. Aktivita kreatinkinázy byla významně snížena po anestezii v hřebíčkovém oleji. Významné snížení hladiny laktátu bylo pozorováno u 2-phenoxyethanolu. Úroveň amylázy byla významně snížena u anestetika MS-222. Anestetikum MS-222 vykázalo minimální vliv na hematologický a biochemický profil krve, a proto bylo označeno jako ideální anestetikum pro mníka jednovousého.
Comparison of the effectiveness and efficiency of the four common anesthetic used in fisheries for burbot (Lota lota L.)
Keywords: MS-222; 2-phenoxyethanol; hřebíčkový olej; Propiscin; krevní obraz; mník jednovousý.; MS 222; 2 phenoxyethanol; clove oil; Propiscin; blood count; Burbot