Výskyt parazitů zažívacího aparátu u telat ve stáji a ve venkovním odchovu. - Mottlová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2008)
Na dvou farmách byly ve dvouletém období (jaro 2005, podzim 2005, jaro 2006, podzim 2006) odebrány vzorky výkalů telat z rekta a z podlahy pro parazitologické vyšetření. Celkem bylo vyšetřeno 560 vzorků od 209 telat použitím flotační metody v Sheatherově cukerném roztoku. V pozitivních vzorcích byla nalezena přítomnost cyst Giardia intestinalis, oocyst Cryptosporidium parvum, C. andersoni a Eimeria spp. Infekce C. parvum byla nejvyšší 1 až 3 týden a u C. andersoni 7 až 8 týden věku telat.V obou chovech byly nejčastěji diagnostikovány kokcidie rodu Eimeria, a následně G. intestinalis. U telat chovaných ve stáji po dvou bylo zaznamenáno větší riziko parazitární infekce (46,9 %) v porovnání s chovem telat ve venkovních individuálních boxech (17,6). Výkaly telat byly převážně pastovité až kašovité konzistence a výskyt parazitů byl nejčastěji diagnostikován ve velmi slabé intenzitě infekcí.
Prevalence of gastrointestinal parasites in calves reared indors and in hutches.
Keywords: Cryptosporidium spp.; Eimeria spp.; Giardia intestinalis; telata; výskyt; Cryptosporidium spp.; Eimeria spp.; Giardia intestinalis; calves; occurrence