Zobrazení tura v historii malířské tvorby - Bžochová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2023)
Teoreticko-praktická bakalářská práce Zobrazení tura v historii malířské tvorby, je zaměřena na malířská vyobrazení pratura a tura domácího ve výtvarném umění. V textu je popsána charakteristika, význam a domestikace tohoto zvířete. Teoretická část práce je soustředěna na pravěké jeskynní malby s vyobrazením tohoto zvířete a další zpodobení zvířete v malířské tvorbě do konce 20. století. Praktická část vychází z teoretických poznatků práce a představuje skici a přípravné studie tura domácího a příbuzných zvířat dokumentující průběh a realizaci tvorby, která vyústí do souboru finálních prací realizovaných v technice pastelu.
A depiction of the bovine in the history of painting
Keywords: Tur; tur v umění; pravěké zobrazení tura; symbol tura; cattle; cow and bull in art; prehistoric bull and cow depiction; bull and cow symbol